בנייה בעץ – עמידות בשריפות

מבני פלדה בטוחים יותר מעץ?
השריפה במרכז הקניות בחדרה הוכיחה את ההפך

 

תמיד סיפרו לנו שמבני עץ פגיעים יותר לאש – אבל מתברר שדווקא בנייה בפלדה עלולה להיות מסוכנת יותר

בתחילת אוקטובר, שריפה גדולה פרצה במתחם קניות בחדרה – וכילתה כמחצית ממנו. למרבה השמחה, לא היו נפגעים – אך נגרם נזק רב. הכבאים שהגיעו למקום כדי לכבות את השריפה ולהעריך אם קיימת סכנה במבנה, גילו כי החום הגבוה המס חלק ממסגרת הפלדה של המבנה – כך שקיימת סכנה ליציבותו. לכן, הוחלט לסגור אותו לקהל הרחב, עד לבירור של מהנדס קונסטרוקציה.

זו רק דוגמה אחת לעובדה המפתיעה שמבני פלדה אינם עמידים יותר בפני שריפות, מאשר מבני עץ. כולנו עדיין זוכרים את הפיגוע במגדלי התאומים, בספטמבר 2001; גורדי השחקים העצומים קרסו בתוך 45 דקות בלבד מרגע פגיעת המטוסים. הסיבה: החום הרב ששרר במבנים המס את מבנה הפלדה שלהם – והביא להתמוטטות מוחלטת. בניין העשוי מעץ היה עומד זמן רב יותר בפני החום הכבד – כך שיותר אנשים היו יכולים להימלט.

חומר גלם חזק ועמיד – גם בפני רעש וחום

בשנים האחרונות, העץ תופס תאוצה בענף הבנייה לא רק כחומר גלם בעל יתרונות אסתטיים, אלא גם בשל חידושים טכנולוגיים שמשפרים מאוד את העמידות שלו לחום ולאש. אם ביליתם פעם במדורת ל"ג בעומר, ושמתם לב שחלק מהעצים מחזיקים מעמד שעות ארוכות – לא תופתעו יותר מדי מהתגלית הזו.

רבים ממבני העץ המודרניים מבוססים על CLT – עץ בלמינציה מוצלבת, כלומר – כמה שכבות עץ הדבוקות זו לזו בלחץ רב. ההדבקה הזו יוצרת חומר גלם חזק ועמיד מאוד, גם בפני טמפרטורות גבוהות; ובנוסף, ה-CLT מספק בידוד מצוין מפני רעש וטמפרטורות קיצוניות. ככל שמספר שכבות העץ גבוה יותר, עולה העמידות שלו בפני חום; והדבר נכון גם לסוגי עץ אחרים המיועדים לבנייה, כשלא פעם העץ מפגין עמידות גבוהה יותר מקורות פלדה.

נקלעתם לרעידת אדמה? עדיף שתהיו בבית עץ

היתרון החשוב הזה – של עמידות מוגברת לחום גבוה – מתווסף ליתרונות ידועים יותר של העץ, ובהם העמידות הטובה שלו במקרים של רעידת אדמה, בהשוואה למבנים מחומרי גלם אחרים. בעוד מסגרות נוקשות של פלדה או ברזל עלולות פשוט לקרוס כשהאדמה רועדת, הרי שעץ גמיש יותר, ונע יחד עם האדמה. עובדה זו הפכה את העץ לחומר בנייה פופולרי מאוד במקומות מועדים לרעידות אדמה, כמו למשל יפן ומדינות מסוימות בארה"ב.

בנייה פשוטה ומהירה

בנייה בעץ היא גם מהירה וקלה יותר בהשוואה לבנייה מסורתית, כאשר לרוב חומרי הגלם מגיעים למקום הבנייה כשהם כבר חתוכים לפי מידה – ונותר רק להרכיב אותם, בתהליך האורך כמה חודשים, במקום כמה שנים. עובדה זו מאפשרת גם להעביר את בתי העץ ממקום למקום, לפי הצורך – משימה בלתי אפשרית כשמדובר בבית בטון או פלדה.

כל אלה מעלים את הפופולריות של העץ כחומר גלם לבנייה סביב העולם – ואפילו כשמדובר בבניינים גבוהים, מגמה שכמעט לא היתה קיימת עד כה.

בוונקובר למשל, נחנך לפני כשנה בניין מעונות בן 18 קומות המתנשא לגובה 53 מטרים – ועשוי ברובו מעץ, כאשר ההתקנה של כל הבניין ארכה רק 66 ימים! לפופולריות הזו תורמת גם העובדה שהעץ הוא חומר גלם ירוק מטבעו – בעוד שייצור פלדה ובטון הוא תהליך מזהם למדי.

0/5 (0 Reviews)

כדי שלא תמתינו על הקו, השקנו עבורכם שירות שיחה חוזרת מנציג. נא מלאו את הטופס, ונציג עץ ועצה יחזור אליכם במהרה

שם מלא:
טלפון:
איזור:
מוצר:

קבלן עצים וגגות רעפים?
מקומך איתנו

מלאו את הפרטים וקבלו הצעת מחיר משתלמת וגם הצטרפו למועדון הקבלנים

שם מלא:
טלפון:
קבלן:

להצעת מחיר משתלמת
מלאו את הטופס

שדות חובה מסומנים ב - *

שם מלא:
טלפון:
אימייל:
איזור:
מוצר:
סוג לקוח:
התקנה:
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp