יתרונות השימוש במוצרי עץ

מדוע עץ?

שימוש בעץ משמעו שימוש בחומר נאה לעין, עמיד לאורך זמן וחזק יותר ביחס למשקלו מכל חומר אחר. אך עץ הוא גם מוצר בר-קיימא וידידותי לסביבה המהווה חלופה הרבה יותר ירוקה לחומרי בנייה עתירי אנרגיה כגון בטון, אלומיניום, פלדה וויניל.

עץ מיערות תעשייתיים בני-קיימא, כיערות שבבעלותה ובניהולה של חברת Western Forest Products, מהווים משאב המתחדש באמצעות ייעור מחודש. מדי שנה WFP נוטעת כ-8 מיליון עצים במקום העצים שנכרתו. בנוסף לכך, עץ מתפרק ביולוגית וניתן למיחזור. שימוש בעץ הוא גם דרך פשוטה ויעילה להפחתת פליטות הפחמן הדו-חמצני (CO2) המהוות את הגורם העיקרי לשינוי האקלימי.

יערות בני-קיימא כיערות של WFP, פועלים ככיורי פחמן על ידי ספיגת הפחמן וסילוקו מהאטמוספרה. בעוד מוצרי עץ אוצרים פחמן, חומרי בנייה אחרים כגון בטון, אלומיניום ופלדה משתמשים בנפט ובמשאבים עתירי פחמן אחרים בתהליכי הייצור שלהם.
העץ גם חוסך אנרגיה כי הוא מבודד טבעי מפני חום וקור. למעשה, עץ יעיל כמבודד פי 400 מפלדה ופי 1800 מאלומיניום.
אם משקללים את כל הסגולות של העץ, ניתן לראות בבירור כי עץ הוא בחירה טובה.

כיצד עץ יכול להפחית את הפחמן הדו-חמצני באטמוספרה?

1. על ידי הפחתת מקורות פחמן
אין עוד חומר בנייה נפוץ המצריך כה מעט אנרגיה לייצורו כעץ (אנרגיה גלומה נמוכה). לא רק הייצור והעיבוד של העץ חסכוניים מאוד באנרגיה, אלא גם ניתן להשתמש בו כחלופה לחומרים כגון פלדה, אלומיניום, בטון או פלסטיק, שתהליכי הייצור שלהם עתירי אנרגיה.
שימוש בעץ מסייע גם לחסוך באנרגיה, שכן מבנהו התאי מספק בידוד תרמי יוצא מהכלל: טוב פי 15 מבטון, פי 400 מפלדה ופי 1770 מאלומיניום. כתוצאה מכך, עץ הופך לפתרון יותר ויותר תחרותי לאור דרישות הבידוד המחמירות של תקנות הבניה האירופיות.
מצד שני, ניתן להשתמש בעץ לייצור אנרגיה על ידי בעירה. כמות הפחמן הדו-חמצני הנפלטת מבעירה אינה עולה על הכמות המאוחסנת בעץ. עץ בוער ניטראלי מבחינת פחמן, עובדה הידועה היטב לתעשיית העץ המפיקה עד 75% מהאנרגיה לעיבוד עץ ומתוצרי הלוואי של עץ.

2. על ידי הרחבת כיורי פחמן
הודות לפוטוסינתזה, העצים ביער יכולים ללכוד כמויות גדולות של פחמן דו-חמצני ולאחסן אותן כעץ. יערות תעשייתיים הם כיורי פחמן יעילים יותר מיערות שבידי הטבע. עצים צעירים, במהלך צמיחתם, סופגים יותר פחמן דו-חמצני מעצים בשלים, שבסופו של דבר ימותו וירקבו, וישיבו את מאגר הפחמן הדו-חמצני שלהם לאטמוספרה, בעוד רוב הפחמן הדו-חמצני של העצים הנכרתים ביערות תעשייתיים נותר מאוחסן במשך כל תוחלת החיים של מוצרי העץ המיוצרים מהם.

3. מוצרי עץ מהווים מאגרי פחמן על ידי הארכת פרק הזמן שפחמן דו-חמצני הנלכד על ידי היערות נשמר מחוץ לאטמוספרה באמצעות שימוש חוזר ומיחזור. כיוון שעל פי ההערכות מאגר הפחמן במוצרי עץ באירופה עומד על 60 מיליון טון פחמן לערך, למאגר הפחמן במוצרי עץ תפקיד חשוב בהפחתת גזי החממה.
על פי ההערכות האחרונות, תוחלת החיים הממוצעת של מוצרי עץ נעה בין חודשיים לעיתונים לבין 75 שנים לעץ לבנייה. ככל שעץ מחזיק מעמד זמן רב יותר, כך רבה תועלתו לאיכות הסביבה, לא רק כי הוא עושה שימוש טוב יותר במשאבי היערות, אלא גם כי בכך הוא מפחית את צריכת האנרגיה הדרושה להחלפת מוצרי עץ.
ככל שפחמן דו-חמצני נותר מאוחסן בעץ, כל עלייה בהיקף הגלובאלי של "מאגר הפחמן הדו-חמצני בעץ" מפחיתה את כמות הפחמן הדו-חמצני באטמוספרה. על כן הגברת השימוש בעץ הנה דרך קלה ופשוטה להפחתת ממדי השינוי האקלימי. יתרונות אלה באים לידי ביטוי מירבי בתהליכי בניית פרקט לבית ולגינה.

מהן ההזדמנויות העיקריות הטמונות בשימוש במוצרי עץ?

ניתן להפחית את פליטות של פחמן דו-חמצני על ידי שימוש בשיעור גבוה יותר של מוצרי עץ, שימוש במוצרי עץ עם תוחלת חיים ארוכה יותר, והחלפת חומרים עתירי אנרגיה בעץ ובמוצרים מבוססי-עץ. לדוגמה:

  • לחלונות עץ השפעות סביבתיות נמוכות יותר בשלב הייצור לעומת חלונותPVC-U ואלומיניום. אך חלונות עץ לא רק מצריכים פחות אנרגיה בתהליכי הייצור שלהם, הם גם מפחיתים את צריכת האנרגיה במהלך חייהם, הודות לתכונות הבידוד וויסות הקור המצוינות של העץ.
  • רצפות עץ מצריכות מעט אנרגיה בתהליכי הייצור שלהן והן גם יעילות מבחינה תרמית, בריאות, עמידות לאורך זמן והשפעותיהן הסביבתיות נמוכות.
  • קורות עץ מוכיחות את הפער בין העץ הניטראלי (סופג) מבחינת פחמן דו-חמצני לבין חלופות העץ המייצרות פחמן דו-חמצני (בטון, פלדה ואלומיניום).
  • חיסכון ניכר בפליטות פחמן דו-חמצני מושג באמצעות שימוש במסגרות עץ בבנייה, הן במונחים של אנרגיה גלומה והן ביעילות ניצול האנרגיה במהלך השימוש.

לעתים קרובות, שילוב של מסגרת עץ קלת משקל ויעילה מבחינה תרמית עם ליבת בטון או אבן עם מסה תרמית גבוהה משמש
להשגת הבידוד היעיל ביותר ביחד עם תנודות טמפרטורה מינימאליות
במשך היום/לילה.

מהן התועלות של שימוש בעץ?

ניתן להפחית את פליטות של פחמן דו-חמצני על ידי שימוש בשיעור גבוה יותר של מוצרי עץ, שימוש במוצרי עץ עם תוחלת חיים ארוכה יותר, והחלפת חומרים עתירי אנרגיה בעץ ובמוצרים מבוססי-עץ. לדוגמה:

  • לחלונות עץ השפעות סביבתיות נמוכות יותר בשלב הייצור לעומת חלונותPVC-U ואלומיניום. אך חלונות עץ לא רק מצריכים פחות אנרגיה בתהליכי הייצור שלהם, הם גם מפחיתים את צריכת האנרגיה במהלך חייהם, הודות לתכונות הבידוד וויסות הקור המצוינות של העץ.
  • פרקטים עשויי עץ ובפרט רצפות עץ מצריכות מעט אנרגיה בתהליכי הייצור שלהן והן גם יעילות מבחינה תרמית, בריאות, עמידות לאורך זמן והשפעותיהן הסביבתיות נמוכות.
  • קורות עץ מוכיחות את הפער בין העץ הניטראלי (סופג) מבחינת פחמן דו-חמצני לבין חלופות העץ המייצרות פחמן דו-חמצני (בטון, פלדה ואלומיניום).
  • חיסכון ניכר בפליטות פחמן דו-חמצני מושג באמצעות שימוש במסגרות עץ בבנייה, הן במונחים של אנרגיה גלומה והן ביעילות ניצול האנרגיה במהלך השימוש. לעתים קרובות, שילוב של מסגרת עץ קלת משקל ויעילה מבחינה תרמית עם ליבת בטון או אבן עם מסה תרמית גבוהה משמש
    להשגת הבידוד היעיל ביותר ביחד עם תנודות טמפרטורה מינימאליות במשך היום/לילה. 

האם היערות באירופה עדיין צומחים?

היערות באירופה, מלבד רוסיה, מנוהלים בצורה האינטנסיבית ביותר בעולם, ומספקים 12% מקורות העץ ו-23% מהעץ התעשייתי בעולם. על אף הביקוש ההולך וגובר למשאבי יערות, היערות באירופה ממשיכים להתרחב, בשיעור שנתי נקי של 510,000 הקטר. העלייה השנתית הנקייה של יערותEU 25 מוערכת ב-645 מיליון מ"ק. למעשה רק 64% מהעלייה השנתית הנקייה נכרתת, והגידול עולה על הכריתה בשיעור גדול מאוד כך שאם כריתת העצים לא תוגבר, היערות באזור עלולים לסבול מירידה בצמיחה ופגיעות רבה יותר לחרקים, מחלות סערות ונזקי שריפות.

עד כמה היערות באירופה בני-קיימא?

כשיערות הם ביד הטבע הם מגיעים לשלב שיא שבו רמת הצמיחה תואמת לריקבון. ניהול היערות באירופה מתקדם לשיטות המגבירות את התהליכים הטבעיים ויוצרות מבני יערות אותנטיים, המתאימים לסביבה, מועילים לחברה ובני-קיימא מבחינה כלכלית.
66% מהיערות באירופה משוקמים על ידי התחדשות טבעית, 30% על ידי נטיעה או זריעה וקצת מעל 1% על ידי סיעוף. ניהול היערות המשולב מכבד את המערכות האקולוגיות הטבעיות התורמות לגיוון ולהרכב מינים, מבנה ודינאמיקה אקולוגית בריאים ועשירים, שכוללים לעתים גם סילוק הדרגתי של מינים פולשים לטובת מינים ילידיים.

יתרה מזו, באירופה רמת הגנה גבוהה על יערות, וכמעט 12% משטחי היערות שלה מיועדים לשימור הגיוון האקולוגי והנוף. בה בעת, 85- 90% משטחי היערות באירופה משמשים למטרות רב-תכליתיות וגם מסייעים להגן על הקרקע, המים ופונקציות אחרות של מערכות אקולוגיות כגון גיוון ביולוגי, איכות האוויר, שינוי אקלימי ויציבות הקרקע.

ניהול יערות טוב, ביחד עם החקיקה ה(בינ)לאומית המתאימה ואכיפתה, הנה הדרך היחידה לשפר ולשמר יערות בריאים. כיום הגוף הרשמי העוסק בקיימות ובהגנה על יערות באירופה הוא ה-Ministerial Conference on Protection of Forests in Europe (MCPFE).

0/5 (0 Reviews)

תמונות של יתרונות השימוש במוצרי עץ

כדי שלא תמתינו על הקו, השקנו עבורכם שירות שיחה חוזרת מנציג. נא מלאו את הטופס, ונציג עץ ועצה יחזור אליכם במהרה

שם מלא:
טלפון:
איזור:
מוצר:

קבלן עצים וגגות רעפים?
מקומך איתנו

מלאו את הפרטים וקבלו הצעת מחיר משתלמת וגם הצטרפו למועדון הקבלנים

שם מלא:
טלפון:
קבלן:

להצעת מחיר משתלמת
מלאו את הטופס

שדות חובה מסומנים ב - *

שם מלא:
טלפון:
אימייל:
איזור:
מוצר:
סוג לקוח:
התקנה:
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp