אדריכלות ישראלית בנקודת מבט על גגות רעפים

גגות הם מרכיב צורני רב משקל בהגדרת המהות האדריכלית של הסביבה. למבנה הגג יש השפעה גדולה על אופי המבנה ועל השתלבותו בנוף הסביבתי. כך בספרד, באיטליה בדרום צרפת, וגם בערים, כמו הגגות של פריז ופראג.
ומה בישראל?
האדריכל אביב אברמוב מ"עץ ועצה" השכיל אותנו באז ובעכשיו:

ימי ה"כובעים" האדומים

מאז קום המדינה דנים אדריכלים בשאלה מהי "אדריכלות ישראלית", ולגגות יש מקום מרכזי בדיון זה: גג שטוח או גג רעפים משופע?
במחצית הראשונה של המאה ה- 20, שנות ההתיישבות היהודית בארץ ישראל, "הולבשו" גגות רעפים אדומים ופשוטים על גבי קוביות בתי הסוכנות, שנבנו במושבים ובקיבוצים. גגות הרעפים הללו היו עובדה, שהוכתבה על ידי בוני הארץ, כפתרון זול ומהיר לחיפוי המבנה, ולא הייתה בכך התייחסות לאופי האדריכלי האורגני של הסביבה.
מאוחר יותר החלו לבנות בתים עם גגות שטוחים, בין היתר בהשפעת האקדמיה: דורות של אדריכלים גדלו על ברכי הדעה, שגג רעפים מתאים באופיו לאזורי צפון כדור-הארץ, המשופעים בגשם ובשלג, בהיותו מסייע למניעת משקל השלג על המבנה, ואינו מתאים לאזורנו. ה"אדריכלות הישראלית" מחייבת לתכנן גגות שטוחים, כדוגמת הגגות בכפרים הערביים.

הגג השטוח – פאסה

גישה זו, טוען אביב אברמוב, מקורה בסברה שגויה, המתבטלת נוכח העובדה, שגגות הרעפים שולטים בדרום ספרד, דרום איטליה, סיציליה, דרום צרפת, ולאורך כל אגן הים התיכון המערבי מזה מאות בשנים, ותרבות הדיור בישראל קרובה יותר לנהוג בארצות אגן ים התיכון המערבי, כמו איטליה וספרד.
גם מבחינת האקלים אנחנו קרובים יותר לארצות אלה, ולא לאקלים המדברי הקיים בארצות ערב.
יתרה מזאת, מוסיף אביב אברמוב, אפילו באזורי האקלים המדברי בארצות אגן הים התיכון המזרחי ובארצות ערב, הגג השטוח, ששימש כמקום אחסון ומפלט מהחום בלילות הקיץ, איבד מהפונקציונליות שלו, ונכון להיום בני האדם ישנים מתחת למזגן, והמזון נשמר במזווים ובמקררים.

שפע האפשרויות שבשיפוע

ואמנם, עם השנים נתגלו בארץ יתרונות הגג המשופע. בפרברים ,שלימים היו לשכונות יוקרתיות, תוכנן הגג כחלק בלתי נפרד מעיצוב הבית, ומראהו שופר. אדריכלי ערים במועצות מקומיות ראו בגגות הרעפים אלמנט מתאים לנוף הישראלי, ובתכנון שכונות חדשות כללו אותם בתיק המידע כחובה.
לאחר שבשנים האחרונות נעצר מעט קצב בניית בתים עם גגות רעפים, המודעות ליופיים מתעוררת מחדש, בעקבות רשמי ביקורים בטוסקנה ובפרובנס, ובהשפעת השיפור בהבנה ובהתאמת גגות אלה לנוף ולצרכים המקומיים. גל חדש, המוכתב על ידי אדריכלים מובילים, מחזיר עטרה ליושנה, ואף משדרג אותה.
מראה הגג המשופע העכשווי שונה מקודמיו, הן בתכנון והן בעיצוב, והן בסוגי העצים ובמבחר הרעפים.
שיטות הבנייה המתקדמות מאפשרות ליצור גגות עם מפתחים גדולים ללא תומכות. התוצאה: שטח החלל שמתחת לגג הוא גדול במיוחד, שנכלל באחוזי הבנייה.
בתכנון  ובניית גג רעפים שכזה טמונות אפשרויות פונקציונליות רבות: אפשר לתכנן אותו כחלל אחד או לחלק אותו לחדרים קטנים. חלל הגג יכול לשמש כגלריה פתוחה, המשקיפה על הסלון, או כקומת שינה בחדרי ילדים, כשהחדר עצמו משמש לאירוח חברים, ללימודים ולמשחקים. בחדר שינה הורים ניתן להפוך את חלל הגג לחדר עבודה. כמו כן, ניתן לנצל את השטח, שנמוך מ- 1.80מטר, לאיחסון ולהעברת צנרת המיזוג, החשמל והתקשורת.

גג הרעפים מוסיף ליופיו החיצוני של הבית, ומקרין מאופיו גם על פנים הבית

בתקרת גג רעפים גלומות אפשרויות עיצוב רבות, שיכולות להתאים לכל סגנון השולט בבית. מהמראה הכפרי, שמודגש על ידי קורות עץ גושניות, ועד לסגנון המינימליסטי "היי טקי". את קורות העץ, או רק החללים שביניהם, ניתן לחפות בלוחות עץ או גבס, הצבועים בכל גוון שמוכתב על ידי האדריכל. הרעפים יכולים להיות גלויים או מכוסים, וכך גם הקורות.
יועצי "עץ ועצה" יודעים לכוון את האדריכל לניצול מירבי של השטח במינימום השקעה, תוך התאמה לאחוזי הבנייה המורשים, ובעיקר תוך חישובים מדויקים של חוקים סטאטיים וחוזק חומרים.

פחות חם, פחות קר

לבנייה בגגות רעפים יש גם יתרונות טכניים: שיפועי הגג מונעים בעיות של סתימות במרזבים, ומייתרים את הצורך בחידוש שכבת האיטום נגד נזילות ושכבת הבידוד נגד התחממות.
אפרופו התחממות, כדאי לדעת, שבניגוד לדעה המקובלת, רעפים אינם מעלים את הטמפרטורה בבית. יתרה מזאת, בבנייה נכונה של גג עם איוורור ע"י אלמנטים יחודיים, נוצרת בחלל הגג סירקולציה של אוויר, שמפחיתה מאוד את החום בקיץ, ומווסתת את הקור בחורף. רעפים מפורטוגל
בין מיני הרעפים הקיימים, מצטיינים הרעפים הפורטוגזיים )יבוא "עץ ועצה"( ביכולת להפחית את החום בקיץ, ולווסת את הקור בחורף.
מבחר הגוונים של הרעפים הפורטוגזיים מאפשר להתאים את הגגות לסביבה הטבעית: באיזור הגליל משתלב הרעף הכהה עם אבני הבזלת, באזור החוף משתלבים הרעפים הבהירים בגוון הזהוב של החול, באיזור השרון תואמים הרעפים האדומים את גווני החמרה, ובנגב מותאמים הרעפים לגוון אדמת הלס.
כך, שבתכנון נכון של גג הרעפים, ניתן ליצור התאמה מלאה לסביבה האורגנית הישראלית.

והויכוח נמשך

תנועת החזרה לגגות הרעפים הים תיכוניים, לא ביטלה את הוויכוח בין האדריכלים בנושא הגג: רעפים או שטוח, מדגיש אביב אברמוב, ומבטיח: תגובות לכתבה זו יתקבלו בעניין רב, ומובטחת לכל אחד תשובה.

מאת: אביב אברמוב , אדריכל "עץ ועצה" | פורסם במגזין בנין ודיור

0/5 (0 Reviews)

תמונות של אדריכלות ישראלית בנקודת מבט על גגות רעפים

כדי שלא תמתינו על הקו, השקנו עבורכם שירות שיחה חוזרת מנציג. נא מלאו את הטופס, ונציג עץ ועצה יחזור אליכם במהרה

שם מלא:
טלפון:
איזור:
מוצר:

קבלן עצים וגגות רעפים?
מקומך איתנו

מלאו את הפרטים וקבלו הצעת מחיר משתלמת וגם הצטרפו למועדון הקבלנים

שם מלא:
טלפון:
קבלן:

להצעת מחיר משתלמת
מלאו את הטופס

שדות חובה מסומנים ב - *

שם מלא:
טלפון:
אימייל:
איזור:
מוצר:
סוג לקוח:
התקנה:
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב email
שיתוף ב whatsapp