פרגולה יוצרת בבית תאורה טבעית הנובעת מאור השמש, אך האור אינו מחמם או מסנוור.
ניתן להשתמש בפרגולה שבמרפסת,  בפרגולה תלויה, בגג או בחצר גם בשעות החמות ביותר של היום – לנוח, לאכול ארוחת בוקר משפחתית, או לספק לילדים מרחב גדול למשחקים. בנוסף לתפקוד הפונקציונלי שלהן, כיום הפרגולות מהוות גם אלמנט דקורטיבי, שהוא חלק בלתי נפרד מעיצוב הבית.
גיא הברפלד, אדריכל הבית של חברת עץ ועצה המשווקת ומתקינה מוצרי עץ, מספר כי "פרגולה יכולה להשתלב בכל מבנה, ומבחינת העיצוב שלה – השמים הם הגבול. ניתן לעצב פרגולות בקווים חלקים ומודרניים, בקווים כפריים וגסים יותר, ואף בצורה מעוגלת ובצבעים שונים".
לדברי הברפלד, "תכנון נכון של הפרגולה ביחס לרוחות השמים (צפון-דרום) וביחס לפתחים במבנה, מאפשר לחסום את קרני השמש בקיץ, כשהשמש גבוהה, אך לא פוגע בחדירת קרני שמש חמימות בחורף, כאשר השמש נמוכה. בבנייה ירוקה, תכנון נכון של הפרגולה מספק לנו יכולת לווסת את כמות האור הטבעי החודרת למבנה, וכך ניתן לשפר את איכות התאורה, לחסוך באנרגיה ולשפר את הניקוד ה'ירוק' של המבנה. בנוסף, שילוב של פרגולה עם צמחייה נשירה מאפשר צל בקיץ וחשיפה לשמש החמימה בחורף".

מגוון סוגי עץ לבחירה

בישראל ניתן לראות שני סוגים עיקריים של פרגולות: כאלה הבנויות מעץ, וכאלה הבנויות מאלומיניום או מפלסטיק. חומר הבנייה משפיע לא רק על העמידות והאיכות של הפרגולה, אלא גם על המראה הכללי שלה ועל התאמתה לבית ולעיצוב הכולל שלו. פרגולות מעץ נהנות מעמידות למשך שנים רבות יותר, וגם משתלבות היטב בסביבה טבעית ופורחת, כמו גינת בית. מנגד, פרגולות פלסטיק מתבלות מהר יותר, והמראה שלהן הוא יותר הייטקי.

לפי הברפלד, גם כאשר בונים פרגולה מעץ יש כמה אפשרויות, אך חשוב לזכור כי עצים המתאימים לפרגולות הם כאלה שנחתכו לקורות עבות ועברו חיטוי נגד מזיקים וכן איטום נגד חדירת מים. עבור פרגולות בעיצוב מעודן יותר, כדאי לבחור בעץ אורן; עץ גושני מספק מראה כפרי, ואילו עץ דו-שכבתי או רב-שכבתי מתאים לפרגולות בעיצוב נקי ומהודר.